вівторок, 17 листопада 2020 р.

 Тема : Конституційні права та свободи людини і громадянина. Основні обов’язки.


Метаознайомити з основними правами та свободами людини і громадянина, розкрити юридичний зміст окремих конституційних прав і свобод людини і громадянина, конституційні обов’язки громадян України; розвивати вміння коментувати окремі статті II розділу Конституції України, пояснювати юридичний зміст окремих конституційних прав та свобод людини і громадяни, описувати конституційні обов’язки громадян України, аналізувати правові ситуації щодо дотримання чи порушення основних прав та свобод людини і громадянина; сприяти усвідомленню уявлення про необхідність реалізації громадянином конституційних прав і свобод і виконання обов’язків.
Тип уроку: комбінований.
Форма проведення: дистанційний.

Хід уроку
І Організаційний момент
ІІ Оголошення теми та мети уроку

Перебіг уроку
Епіграф «Знання ваших прав – ваша сила»
(Василь Стус.)
III . Вивчення нового матеріалу.
Учитель: Епіграфом до сьогоднішнього уроку я взяла вислів Василя Стуса «Знання ваших прав – ваша сила».
 Конституційні права, свободи і обов’язки називають основними тому, що вони визначають найбільш важливі, істотні відносини і зв’язки між громадянином і державою. Визнання державою прав і свобод людини і громадянина шляхом закріплення їх у конституції та інших законодавчих актах є першим і необхідним кроком до їх утвердження і реалізації.
    Тому цілком закономірно, що одним з перших розділів Конституції України є розділ II «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина» (ст. 21–68). Права і свободи визнаються не лише за громадянами України, а й за іншим особами, які проживають на її території (іноземцями), особами без громадянства. Потрібно зазначити, що обсяг прав і свобод,закріплених Основним Законом, не може бути зменшеним або звужений,вони не можуть бути скасовані.
Громадянські (особисті) права – можливості людей, що характеризують їхнє фізичне та біологічне існування, задоволення матеріальних, духовних та деяких інших потреб.
Політичні права – можливості людини і громадянина брати участь у громадському та державному житті, вносити пропозиції про поліпшення роботи державних органів, їхніх службових осіб та об’єднань громадян, критикувати вади в роботі, безпосередньо брати участь у різних громадських об’єднаннях.
Економічні права – можливості людини і громадянина, що характеризують участь у виробництві матеріальних благ.
Соціальні права – можливості людини і громадянина із забезпечення належних соціальних умов життя.
Екологічні права – права людини і громадянина на безпечне екологічне середовище.
Культурні права – можливості доступу людини і громадянина до духовних цінностей свого народу (нації) та всього людства.
Самостійна робота учнів.
Працюючи з текстом ІІ розділу  Конституції України, розподіліть статті згідно з даною класифікацією.
Очікувані відповіді:
Громадянські (особисті)права
Політичні права
Соціально-економічні
права
Екологічні права
Культурні
права
Право на життя
Ст.15,34,36,39,40
Ст.41-50,53
Ст.50
Ст.54

 Використовуючи метод «Коло ідей» дайте відповідь на питання: Чому права і свободи людини  закріплені в Конституції України і називаються основними?
Очікувані відповіді: Перелік  конституційних прав і свобод не є вичерпним, інші права, які ми реалізуємо в житті (права дітей, учнів, споживачів тощо), містяться у відповідних законах.
Постановка  учителем проблемного питання : Чи можлива повна реалізація прав і свобод людиною і громадянином без виконання обов’язків?
 Які основні обов’язки громадян закріплені Конституцією України.
1) Пояснення учителя.
Обов’язок – об’єктивно обумовлена вимога держави до людини діяти чітко визначеним у законі чином або утримуватися від здійснення певних дій.
Конституція встановлює вичерпний перелік обов'язків людини і громадянина:
- обов'язок громадян захищати Вітчизну, її незалежність і територіальну цілісність (ст. 65);
- обов'язок громадян шанувати держані символи України (ст. 65);
- обов'язок громадян відбувати військову службу, відповідно до закону (ст. 65);
- обов'язок кожного не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки (ст. 66);
- обов'язок кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом (ст. 67);
- обов'язок громадян щорічно подавати до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік, у порядку встановленому законом (ст. 67);
- обов'язок батьків утримувати дітей до їх повноліття (ст.51);
- обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків (ст. 51);
- обов'язок кожного отримати повну загальну середню освіту (ст. 53);
- обов'язок кожного неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших громадян (ст. 68).
Конституція України підкреслює, що незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.
Класифікація обов’язків.
Назва статей
Приклад статей
Фізичні
Ст.51.
Особисті
Ст.68,53.
Культурні
Ст.66.
Економічні
Ст.67.
Політичні
Ст.65,68.
Екологічні
Ст.66.

6. Як реалізувати та захистити права і свободи.
1) Пояснення учителя.
Водночас із прийняттям Конституції України був створений механізм її реалізації, зокрема й щодо практичного втілення передбачених прав, свобод та обов’язків.
Правовий механізм – сукупність різних гарантій і дій, відповідний процес, завдяки якому громадяни, що мають певне право, свободу чи обов’язки, досягають цілей, інтересів, благ, передбачених нормами Конституції.
Механізм реалізації прав, свобод і обов’язків передусім складається з гарантій їх забезпечення. Гарантії – це такі зобов’язання держави, які сприяють здійсненню прав і свобод людини, забезпечують її охорону.
Першочерговим напрямком реалізації прав і свобод є необхідність навчати громадян захищати свої права. Саме тому Конституція України надає право будь-якими , не забороненими законом, засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань, а ст.57 гарантує право знати свої права і обов’язки, вважає нечинними закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права та обов’язки громадян, але не доведені до відома населення. Функції захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні покладаються на:
1)адвокатуру;
2)органи прокуратури;
3)суду;
4)СБУ;
5)органи внутрішніх справ;
6)недержавні правозахисні органи.
Відповідно до ст.102 Конституції України Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальній цілісності, додержання Конституції, прав і свобод людини і громадянина, а згідно зі ст.116 Кабінет Міністрів України вживає заходів щодо забезпечення прав і свобод людини і громадянина. Громадський контроль покладається та може здійснюватися політичними партіями, масовими демократичними об’єднаннями, засобами масової інформації, органами місцевого самоврядування.
2) Демонстрація електронної презентації  «Міжнародно – правововий механізм захисту прав і свобод людини».
7. Розв’язання проблемного питання.
Очікувані відповіді: Основні права громадян нерозривно пов’язані з їхніми обов’язками. Щоб людина могла успішно реалізувати свої права, отримувати від суспільства певні матеріальні й духовні блага, вона повинна виконувати покладені на неї обов’язки, віддавати суспільству свою працю, свої зусилля, піклуватися про державні та громадські справи.
IV. Підсумки  уроку.
1.     Рефлексія.
1). Що нового ви дізналися на уроці?
2). Чи корисний для вас  цей матеріал?
3). Де ви зможете використати отримані знання?
2. Узагальнення.
1) Чи важливе виконання людиною і громадянином своїх конституційних обов’язків?
2) Як вони пов’язані з реалізацією прав і свобод самої особи чи інших осіб?

Немає коментарів:

Дописати коментар