вівторок, 17 листопада 2020 р.

                              Дистанційне навчання 2020-2021
ТЕМА: ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТРУДОВОГО ПРАВА.

 Вивчення нового матеріалу:
    Важливою умовою життєдіяльності людей є праця, яка завжди є вольовою діяльністю, спрямованою на отримання і використання матеріальних благ. Праця  людини, її результати завжди цінувалися в суспільстві, визначали в ньому становище людини. Тільки завдяки праці люди можуть задовольнити свої матеріальні та моральні потреби. Тому праця становить єдність двох функцій: засобу до життя і сфери ствердження особи. Перша з цих функцій відбивається в орієнтації працівника на матеріальне задоволення потреб результатами своєї праці, друга – в орієнтації працівника на зміст праці, її відповідність внутрішнім запитам працівника, його моральне задоволення роботою.
Отже, більшість людей задовольняють свої потреби, заробляючи працею. Завдяки праці людей суспільство існує, розвивається, удосконалюється. Конституція України (ст.43) гарантує кожному право на працю. Кожна людина, яка реалізує право на працю, стикається з нормами трудового права.
Мотивація навчальної діяльності учнів:
Ви, учні професійно-технічної освіти, з моменту початку навчання в училищі вже вступили в трудові відносини. Так як, період навчання входить  у ваш загальний трудовий стаж (страховий стаж). Норми трудового законодавства -  не від’ємна частина вашої навчальної та трудової діяльність.  Трудовий договір – основа для вступу в трудові відносини, гарант  захисту ваших трудових прав.
Трудове право - одна з провідних галузей національного права Ук­раїни, яка регулює відносини, що виникають у про­цесі реалізації особою права на працю. 
Трудові правовідносини – відносини, що регулюються між працівником і роботодавцем і регулюється трудовим правом.
Ринкові перетворення, що відбуваються у нашій країні об’єктивно потребують вдосконалення правового забезпечення трудових відносин найманої праці. А тому трудове право, завдяки якому відбувається регулювання цих відносин, перебуває на стадії реформування. Існують трудові відносини та відносини праці, які виникають у повсякденному житті кожної людини, з метою забезпечення її нормального розвитку.
Найголовнішими джерелами трудового права є Конституція України та Кодекс законів про працю України, який набув чинності з 1 грудня 1971 року і сьогодні діє з деякими змінами і доповненнями. 







Завдання для учнів: опрацювати тему та законспектувати виділене.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар